Ortodontik tedavi; diş çapraşıklıkları, yanlış diş konumlanması, çene hizalanma problemlerini düzeltmek için uygulanan diş tedavisidir. Ortodonti uzmanları tedavi için diş, ağız ve çene yapısını bir arada değerlendirir. Ortodonti tedavisindeki amaç, küçük yaşlarda yapıldığında diş gelişimini doğru şekilde desteklemek; yetişkin dönemde yapıldığında ise var olan sorunu çözüme kavuşturmaktır. Doğuştan veya sonradan oluşan yüz ve çene bozukluklarının giderilmesi için de ortodontik tedavi uygulanmaktadır.
Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?
Ortodontik tedavi hastanın problemine göre farklı türlerde gerçekleştirilebilir. Ortodonti tedavisi uygulanırken diş üzerine veya çeneyi destekleyecek şekilde sabit veya takılıp çıkarılabilir aparatlar kullanılmaktadır. Hastanın durumuna göre hangi ortodontik tedavi türünün uygulanacağı belirlenmektedir.
Ortodontik tedavide şeffaf plak kullanımı belirli bir süre plağın dişlere takılıp, yemek yeme ya da diş fırçalama gibi durumlarda plağın çıkarılması şeklinde ilerlemektedir. Tel tedavisinde ise sabit şekildeki braket denilen parçalar dişlerin üzerinde yapıştırılır. Braketlerin arasından özel teller geçirilir ve braketler birbiriyle birleştirilir. Ortodontik tedavide çene problemlerinin düzeltilmesi için çenelik ve head-gear denilen başlıklar kullanılabilmektedir.
Ortodontik Tedavi Aşamaları
Ortodontik tedavide dört aşama bulunmaktadır. İlk aşamada kapsamlı bir muayene yapılarak ortodonti tedavi türlerinden hangisinin uygulanacağı belirlenir. Tedavinin nasıl ve ne kadar süreceği gibi bilgiler hasta ile paylaşılmaktadır. Ortodonti tedavisine başlamadan önce ağızda herhangi bir sorun bulunmaması gerektiği için; diş çürüğü, diş taşı temizliği, diş eti problemleri gibi sorunlar tedavi edilmelidir.
Ortodonti tedavisinin ikinci aşaması, tedavinin planlanmasıdır. Ağız içi, yüz ve profil fotoğrafları, panoramik röntgen filmi, gerekli görülürse sefalometrik filmi çekilir ve diş ölçüleri alınır. Tedaviye başlanması için dolgu veya temizlik işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Üçüncü aşamada tedaviye başlanmaktadır. Ortodonti tedavilerinden hangisi yapılacaksa, o işlemin süreçleri bu aşamada gerçekleşmektedir. Tel veya şeffaf plak tedavisinden sonra dişler istenilen düzene getirildiğinde eğer hiçbir şey yapılmadan tedavi sonlandırılırsa, dişlerin bozulma ihtimali yüksek olacağı için bir pekiştirme tedavisi uygulanmalıdır. Ortodonti tedavisinde son aşama pekiştirme aşamasıdır. Dişlerin konumlarından uzaklaşmaması için örneğin tel tedavisinden sonra şeffaf plaklar ile veya dişlerin iç tarafından tel ile sabitlenir.
Ortodontik Tedavi Türleri
Ortodontik tedavi türleri sabit veya hareketli (takıp çıkartılabilen) olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit ortodonti tedavileri yani tel tedavileri de kendi içlerinde farklı çeşitlerde sıralanmaktadır. Sabit ortodontik aygıtlar içerisinde metal braketler, şeffaf braketler, lingual braketler bulunmaktadır. Metal braketler en sık kullanılan türdür. Dişlerin üzerine tek tek yapıştırılır ve aralarından teller geçirilir. Şeffaf braketler dişin renginde veya şeffaf haldedir ve daha az görünür bir yapıya sahiptir. Şeffaf braketler daha fazla bakım gerektirdiği için yetişkinlerde daha sık kullanılmaktadır. Lingual braketler ise dişin iç yüzeyine yapıştırılır, dışarıdan hiç görünmezler ancak daha uzun bir tedavi süresi gerektirirler.
Takıp çıkartılabilen ortodontik tedavi türleri de telsiz ortodonti tedavileri olarak bilinmektedir. Bu grup şeffaf plak tedavisini içermektedir. Şeffaf plaklar hastanın durumuna göre belirli bir süre takılması gereken, genellikle sadece yeme-içme ve diş fırçalama sırasında çıkartılan plaklardır. Dişlerdeki çapraşıklık derecesine göre hastaya önerilir. Sabit tel tedavisi sonrasında da kullanılabilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ortodonti tedavisi süresi kişiye göre değişmektedir. Sadece diş problemleri için uygulandığında çene problemlerine göre daha kısa sürmektedir. Ortodonti tedavisi kişinin ağız ve diş problemine göre 6-24 ay sürebilmektedir. Çene problemleri dahil olduğu zaman bu süre uzayabilmektedir. Tedavinin süresi bir açıdan da hastaya bağlı olabilir. Hasta, ortodontist önerilerine uyar ve gereken temizliği, dikkati gösterir ise hedeflenen süre içerisinde tedavi bitebilmektedir. Ortodonti tedavisi için 4-6 haftada bir kontrol randevuları oluşturulmaktadır.
Ortodontik Tedavi Kimlere Uygulanır?
Ortodontik tedavi halk arasında diş teli tedavisi olarak da bilinmektedir. Diş teli tedavisi yaş fark etmeksizin herkese uygulanabilmektedir. Küçük çocuklara da yetişkinlere de uygulanan ortodontik tedavi, çok başarılı sonuçlar kazandırmaktadır. Koruyucu Ortodontik tedavilere daha erken yaşlarda başlanılabiliyorken, genellikle çocuklarda süt dişleri dökülmüş ve kalıcı dişlerin tamamen çıkmış olması gerekmektedir. Ortodontik tedavi genellikle gelişim çağındaki olmak üzere her yaş grubundaki kişilere uygulanabilmektedir.
- Dişlerde çapraşıklık,
- Dişlerde açı bozuklukları,
- Diş eğriliği,
- Dişlerin diziliş bozukluğu,
- Alt-üst çene uyumsuzluğu,
- Ağız açık uyuma, ağızdan nefes alma gibi durumlarda ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.
Ortodontik Tedavinin Faydaları
Ortodontik tedavinin birçok faydası bulunmaktadır. Çenenin ve dişlerin çiğneme, ısırma, konuşma fonksiyonları üzerinde etkilidir. Ortodontik tedavi hem ağız ve diş işlevini daha sağlıklı kılar hem de güzel bir gülüş için yardımcı olur. Düzenli ve sağlıklı dişler, çürüme veya diş eti problemlerinin de daha az oluşmasına yarar sağlamaktadır. Ortodonti tedavisi yüz, dudak ve ağız şeklini de düzeltmekte; çenelerin yüzdeki duruşunu olumlu anlamda değiştirmektedir. Problemli dişlerde düzgün hijyen sağlanılamadığı ve temizleme yapılamadığı için diş taşı oluşumu yüksektir, tedaviden sonra diş temizliği daha kolay sağlanabilmektedir. Ortodontik tedavi sonrası kişi daha düzgün ve sağlıklı dişlere kavuştuğu için psikolojik olarak da özgüvenli ve iyi hissedecektir.
Ortodontik Tedavi Fiyatları
Ortodontik tedavi hizmeti veren hekimler bu konuda eğitimli ve deneyimli olmalıdır. Aynı zamanda ortodonti tedavisi uzun zaman almakta, seanslar ve kontroller şeklinde süreç ilerlemektedir. Bu nedenle ortodontik tedavi fiyatları diş tedavi sürecine göre farklılık arz edebilmektedir. Ortodonti tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Oğuzhan Görler ile iletişime geçebilirsiniz.
Ortodonti tedavisi kişinin diş veya çene problemine göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır. Bazı tedaviler 1 yıl civarı sürerken bazı tedaviler ise 2 yıl ve üzeri sürebilmektedir. Ortodontide şeffaf plaklar, metal veya porselen braketler, lingual braketler, çene genişletici apareyler uygulanabilir. Ortodontik tedavi her diş hekiminin uygulayabileceği bir tedavi alanı değildir. Diş hekimlerinin bu alanda gerekli eğitim ve donanıma sahip olması gerekir. Ortodontik tedavi gerekli olduğu halde kişi bunu erteliyor ya da yaptırmak istemiyorsa sorunun şiddeti ilerleyebilir. Erken yaşta alınan önlemlerle çene gelişimi ve diş sürme takibi ideale yaklaştırılabilir. Bu da ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek büyük sorunların önüne geçer. Aksi takdirde ağız sağlığı, konuşma ve çiğneme fonksiyonları, ağız ve yüz görünümü olumsuz etkilenebilir. Ortodontik tedavi sonrasında pekiştirme tedavisi uygulanmazsa dişler eski haline dönebilir ya da dişlerin pozisyonu bozulabilir.Ortodonti tedavisi kaç yıl sürer?
Ortodontide hangi işlemler yapılır?
Her diş hekimi ortodonti yapabilir mi?
Ortodontik tedavi yapılmazsa ne olur?
Ortodontik tedaviden sonra dişler tekrar bozulabilir mi?