Diş Hekimliğinde Minimal İnvaziv Tedavi Yaklaşımlar

Minimal invaziv tedavi, en az müdahale ile süreci yönetmeyi ifade eden tedavi yöntemidir. Bu yöntem diş hekimliği alanında yapılan tedavilerde de kullanılır.

Minimal İnvaziv Tedavi Nedir?

Bilim ve teknolojide olan gelişmeler sağlık alanında kullanılan yöntemleri minimal invaziv tedavi yöntemlerinin gelişmesini sağlamıştır. Minimal invaziv tedavi yöntemleri, cerrahi veya restoratif müdahalede bulunulan bölgenin en az hasar alacağı şekilde uygulama yapılmasını sağlar. Yapılan bu tedavi küçük müdahaleler uygulandığı için tedavi sonrası iyileşme süresi diğer tedavi yöntemlerine göre daha kısadır. Minimal invaziv tedavi yöntemlerinde son teknoloji cihazlar kullanılır. Bu yöntem diğer sağlık alanlarında olduğu gibi diş hekimliği alanında da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Diş sağlığı alanında kullanılan minimal invaziv tedavi yaklaşımları hem çürük tedavisi gibi alanlarda hem de estetik diş hekimliği alanında daha hızlı sonuçlar sağlar.

Diş Hekimliğinde Minimal İnvaziv Tedavi Yaklaşımları Nelerdir?

Minimal invaziv yaklaşımlar ağız sağlığı alanında pek çok farklı amaçla kullanılabilir. Dişlerdeki konum bozukluklarına, çürüklere ve diğer estetik problemlere müdahale etmek amacıyla ve daha kullanılabilen minimal invaziv yaklaşımlar tedavi sürecini daha kolay hale getirir. Minimal invaziv yöntemler dişlerde ve ağız sağlığında yeni sorunların meydana çıkmasını önlerken karyojenik florayı azaltmayı hedefler ve en düşük seviyede kaybı amaçlar. Popüler bir diş hekimliği yaklaşımı halini alan bu yöntem gerek çocuk hastalarda gerek ise yetişkin hastalarda tedavileri daha hızlı, korkusuz ve problemsiz hale getirebilmektedir. Güzel ve sağlıklı bir gülüş isteyen kişilerin tercih edebileceği bu tedavi alternatifi ağız içi cerrahi sırasında sağlam olan dokulara minimal hasar sağlayarak uygulamanın tamamlanmasına yardımcı olur.

Diş hekimliğinde kullanılan minimal invaziv tedavi yaklaşımlarının başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Remineralizasyon (mineral içeriğini eski haline getirerek dişlerdeki hasarın onarılması)
  • Hava ile aşındırma
  • Asit ve plaklara karşı bariyer koruması sağlayan uygulamalar
  • Modern minimal invaziv kaplama uygulamaları
  • Diş beyazlatma ve estetik restorasyon işlemleri

 

minimal-invaziv-tedavi-avantajlari-nelerdir

 

Minimal İnvaziv Tedavi Avantajları Nelerdir?

Minimal invaziv yaklaşım benimseyen diş hekimleri, hastanın yaşadığı semptomlar kötüleştikten sonra bunları tedavi etmek yerine ağız ve diş sağlığı sorunlarını yaşanmadan önlemeye odaklanır. Örneğin, diş hekimi kanal tedavisini ancak diğer minimal invaziv alternatifleri tükettikten sonra tercih eder ve mümkün olan tedavi seçeneğinde daha az invaziv tedavileri tercih edebilir. Minimal invaziv diş hekimliği, dişçi korkusu olan ya da kaygı yaşayan kişiler için önerilebilir. Yapılan tedaviler sırasında ağrı, delme sesi gibi durumlar yaşanmayacağından çocuklar da yetişkinler de korku yaşamadan diş hekimine başvurabilir. Diş hekimlerinin bu alanda kullandığı teknikler operasyonun daha hızlı ve kolay olmasını sağlamaktadır. Bu yaklaşımla yapılan tedaviler daha hızlı ve ağrısız sonuçlar sağlayabilir. Daha hızlı sonuç alınabildiğinden tedavi maliyeti düşebilir. Minimal invaziv yöntemlerle dişin doğal görünümü ve fonksiyonu korunur. Bu tedavi yöntemleri kalıcı sonuçları hedeflediğinden tekrarlayan tedavi döngülerine girilmesine de engel olabilir.

Minimal İnvaziv Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Minimal invaziv yöntem ile uygulanan diş tedavileri, tedavi uygulanacak kişinin durumunu diş hekiminin değerlendirmesi sonucunda uygulanabilir. Pek çok kişi için bu tedavi yöntemleri uygundur ancak bazı durumlarda diş hekimi farklı bir yaklaşımın daha uygun olduğunu düşünebilir. Bu gibi durumlarda farklı yaklaşımlar uygulanabilir. Minimal invaziv tedavi daha hızlı ve etkili sonuçlar almak isteyen, diş hekimi korkusu olan her yaştan kişi için uygulanabilir. Daha az doku kaybı ve ağrı yaşatan bu tedavi yaklaşımı giderek yaygınlaşmaktadır ve gün geçtikçe daha çok diş hekimi bu yöntemleri uygulamayı tercih etmektedir.

Diş Hekimliğinde Volumetrik Tomografi hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dis-hekimliginde-volumetrik-tomografi
Diş Hekimliğinde Volumetrik Tomografi

Volumetrik tomografi yönteminde, vücut veya diş yapıları üzerinde detaylı kesitsel gö…

Devamını Oku
lazer-destekli-dis-hekimligi-uygulamalari
Lazer Destekli Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Lazer teknolojisi, diş hekimliğinde çeşitli amaçlarla tercih edilmektedir. Lazer dest…

Devamını Oku